GreekBooks CDS

Basket

ΚΑΛΑΘΙ

Εφαρμογές και χρήσεις της Αρωματοθεραπείας

Αρωματοθεραπεία είναι η υγιεινή αγωγή των αρωμάτων. Αυτό είναι ακριβώς και το νόημα της λέξης. Η χρήση των θεραπευτικών αγνών αποσταγμένων αιθέριων ελαίων για τη βελτίωση της υγείας και της ισορροπίας, του δέρματος, του σώματος και του μυαλού.
Είναι πραγματικά ανεξήγητο πως οι τόσο θεραπευτικές ιδιότητες των φυσικών αρωμάτων έχουν αγνοηθεί. Είναι μια μέθοδος άγνωστη στη σύγχρονη Ελλάδα αν και ήταν ο τόπος που άνθισε μαζί με την ιατρική του Ιπποκράτη. Η ιστορία της αρωματοθεραπείας χάνεται στα βάθη του χρόνου στις πρωτόγονες φυλές. Πολύ αργότερα οι Αιγύπτιοι, κατέγραψαν σε πάπυρους ότι χρησιμοποιούσαν αρωματικά βότανα, ξύλα και ρετσίνια για να βαλσαμώσουν διάφορα ζώα και τους Φαραώ. Ο αιγυπτιακός πολιτισμός είναι γνωστός για τους βοτανικούς κήπους όπου καλλιεργούσαν σπάνια φυτά από την Ασία, Αραβία και Ινδίες.
Οι γιατροί του Ιωνικού πολιτισμού στην Αττική και Κρήτη βελτίωσαν την επιστήμη της Αρωματοθεραπείας. Σε αυτούς αποδίδεται και η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στην Κω με τον γνωστό γιατρό Ιπποκράτη που αρχαίοι μας πρόγονοι ονόμασαν Πατέρα της Ιατρικής.
Γύρω στον 8ο αιώνα μ.Χ. οι Αραβες βελτίωσαν τις μεθόδους λήψης αιθέριων ελαίων και έφτιαξαν καινούργια ελιξίρια και φάρμακα. Μετά την Αναγέννηση η Αρωματοθεραπεία ξεχάστηκε καθώς οι φαρμακοποιοί άρχισαν να φτιάχνουν συνθετικά φάρμακα. Εντούτοις τα φυσικά αιθέρια λάδια είναι λιγότερο τοξικά από τα φάρμακα του εργαστηρίου. Είναι περισσότερο εναρμονισμένα με τη βιολογική σύνθεση του οργανισμού και ίσως αποτελεσματικότερα από τη συνεχή λήψη αντιβιοτικών.
Τώρα η παλαιά αυτή θεραπευτική τέχνη έρχεται στην επιφάνεια, απαιτεί όμως πολλές εκλεπτυσμένες γνώσεις για την εφαρμογή της. Υπάρχουν πολλές χρήσεις για καθένα από τα αιθέρια έλαια και είναι χρήσιμη η γνώμη του ειδικού καθώς κάθε άτομο έχει διαφορετικές αντιδράσεις σε κάθε άρωμα!
Η Aρωματοθεραπεία είναι ένας τρόπος βιοθεραπείας που βοηθά την μπλοκαρισμένη ενέργεια να απελευθερωθεί και τον οργανισμό να λειτουργεί αρμονικά και ειρηνικά.

elea
Τα αρωματικά λάδια έχουν πολλές εφαρμογές.

Σαν αρωματικά στη μαγειρική, δύο ή τρεις σταγόνες για ένα τονωτικό ή χαλαρωτικό μπάνιο, για κομπρέσσες, αναπνοές, αρωματικά χώρων, στην παρασκευή καλλυντικών, πρώτες βοήθειες, σαν υπέροχα αρώματα και βέβαια για θεραπευτική χρήση. Μερικά είναι αντιφλεγμονώδη, λίγα κατά των ιών μερικά για τη θεραπεία των βλεννών άλλα είναι βακτηριοκτόνα και ούτω καθ’εξής: όλα είναι αντισηπτικά σε ποικίλους βαθμούς.

romata-louloudi

Η θεραπευτική τους χρήση έχει δύο άξονες:

1. Αντιβακτηριδιακός τους ρόλο με εξωτερική και εσωτερική χρήση.
2. Γενικός ρόλος ή μεταβολικός: Μερικά αιθέρια έλαια έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν ή αντίθετα επιβραδύνουν διάφορα ορμονικά και νευρικά συστη-ματα.
Τρόποι εφαρμογής της Αρωματοθεραπείας
Η αρωματοθεραπεία φέρνει ξανά πίσω την παλιά τέχνη της Φυσικής Θεραπευτικής με το μασάζ και την αναπνοή.

Η τεχνική του μασάζ

Η Αρωματοθεραπεία στηρίζεται στις ίδιες βασικές αρχές του Βελονισμού, της Ομοιοπαθητικής και Βοτανικής Ιατρικής κ.τλ. Πολλοί αρωματοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι στο μασάζ και εφαρμόζουν την αρωματοθεραπεία σε συνδυασμό με άλλες φυσικές θεραπείες. Εφόσον βέβαια χρησιμοποιείται σωστά δρα σαν καταλύτης στις αυτόνομες θεραπευτικές διαδικασίες του οργανισμού. Τα αρωματικά λάδια έχουν την ικανότητα να διαπερνούν το δέρμα πολύ γρήγορα και φθάνουν το όργανο που έχει πρόβλημα σε μισή ώρα μέχρι περίπου μέχρι δώδεκα ώρες μετά την επάλειψη. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τη δική του ποιότητα βιοενέργειας. Το Χαμομήλι π.χ. έχει ηρεμιστική επίδραση. Αλλα επενεργούν στο νευρικό σύστημα και είναι κατάλληλα σε καταστάσεις κατάθλιψης, ή έντασης και αγωνίας, όπως το Γεράνιο που φτιάχνει ωραία διάθεση.
Υπάρχουν περίπου 200 είδη αιθέριων ελαίων και η ανάμειξη τριών ή τεσσάρων σε ορισμένες αναλογίες (συνέργειες) μας δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες εφαρμογές καθώς δημιουργούμε νέες ιδιότητες..
Μερικά συνδυάζονται πολύ καλά μεταξύ τους ενώ άλλα όχι, γι αυτό κατατάσσονται με βαθμούς πτητικότητας δηλ. υψηλού βαθμού, μέτριου και βασικού. Τα λάδια υψηλού βαθμού εξατμίζονται γρηγορότερα και πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως. Τα βασικά λάδια όπως το Πατσουλί ή το Σανδα-
λόξυλο είναι πυκνότερα και εξατμίζονται αργότερα. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα μετρίου βαθμού λάδια, έτσι οι δύο αυτές ποιότητες μπορούν να συνδυαστούν με καλά αποτελέσματα. Επίσης η ίδια περίπτωση θεραπείας πιθανόν να χρειάζεται διαφορετικό συνδυασμό για κάθε άτομο, καθώς ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά σε κάθε άρωμα.

masaz

Ετσι, ο αρωματοθεραπευτής πρέπει να είναι πολύ έμπειρος για να αποφα-σίσει ποια αιθέρια έλαια θα χρησιμοποιήσει σε κάθε περίπτωση. Για θεραπεία επίσης σε ρυτιδιασμένα δέρματα ή σε ερεθισμούς που προέρχονται από κακή υγεία, εσφαλμένη δίαιτα, μόλυνση του περιβάλλοντος, ένταση

 

ή άγχος τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ευεργετικά. Βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων, αποβολή των τοξινών, τονώνουν τον μεταβολισμό, ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας και επαναφέρουν την αρμονική λειτουργία σε όλο το σώμα. Φαίνεται ότι ρυθμίζουν την κυκλοφορία στα τριχοειδή αγγεία, του λεμφικού συστήματος και έχουν ευεργετικό και αναζωογονητικό αποτέλεσμα πάνω στο νευρικό σύστημα. Εχουμε φανταστικά αποτελέσματα σε αρρώστιες όπως οι πονοκεφάλοι, αϋπνία, κατάθλιψη, ρευματισμοί, αρθρίτιδες, εκζέματα. Όπως-δήποτε όμως η θεραπεία πρέπει να συνδυάζεται με μια Υγιεινή Διατροφή.
Μια πρώτη εμπειρία στην Αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι τα αποτελέσματα που μπορούμε να έχουμε εάν ρίξουμε κάποιο αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας σε μια συσκευή αρωματισμού χώρου.
Βέβαια δε χρειάζεται να έχουμε κάποια ασθένεια για να εφαρμόσουμε την Αρωματοθεραπεία.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια για να αποβάλλουμε το άγχος και τις τοξίνες που έχουμε από την καθημερινή μας ζωή. Συνήθως τα αιθέρια έλαια που προορίζονται για μασάζ τα βρίσκουμε διαλυμένα μέσα σε αμυγδαλέλαιο ή ηλιανθέλαιο ή λάδι από σπόρους σταφυλιού ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι. Πρέπει να τα καταναλώνουμε αυτά τα διαλύματα έγκαιρα μέσα σε 12 μήνες από την κατασκευή τους. Είναι ευαίσθητα στη ζέστη, φως και υγρασία, γι’ αυτό καλό είναι να τα φυλάμε σε σκιερό μέρος μέσα σε σκούρα μπουκάλια. Γενικά καθένα από τα αιθέρια έλαια έχει τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες. Και βέβαια με όλα μπορούμε να φτιάξουμε θαυμάσιες κολώνιες.
Ολα τα αγνά αιθέρια έλαια κάνουν ένα καταπραϋντικό ή αναζωογονητικό λάδι μασάζ όταν προστεθούν σε μία βάση λαδιού όχι όμως παραφυνέλαιο. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αρωματικές και θεραπευτικές ουσίες μπάνιου, απλά να προσθέτοντας μερικές σταγόνες στο τρεχούμενο νερό του μπάνιου.
Τα αγνά αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα και πρέπει πάντα να αραιώνονται πριν χρησιμοπο

 

ιηθούν στο δέρμα. Απαραίτητη η γνώση των ιδιοτήτων τους από ειδικούς στην αρωματοθεραπεία.

aromata

Δοσολογίες

Ο αριθμός των σταγόνων που δίνουμε στις οδηγίες είναι για άνω των 12 ετών. Για τα παιδιά τα αιθέρια έλαια καλό είναι να διαλύονται και για τα νεογέννητα μέχρι πέντε χρονών 1-2 σταγόνες αρκούν. Το Λεμόνι θα τους είναι πολύ δυνατό και η Μέντα όχι περισσότερη από 1 σταγόνα στο μπάνιο του μωρού και για μασάζ μόνο 1/2 σταγόνα αρκεί! Παιδιά 5 χρονών και άνω η μισή δοσολογία για το μασάζ και για το μπάνιο.

Loading...