GreekBooks CDS

Basket

ΚΑΛΑΘΙ

Ο παράγοντας άγχος

[show_more more=”Για σχετικά προϊόντα πατήστε εδώ” less=”Hide”]

Για σχετικά προϊόντα πατήστε τον από κάτω σύνδεσμο

Ιατρική – Εναλ. Θεραπείες

[/show_more]

Η πίεση μπορεί να είναι παρορμητική, να αποτελεί πρόκληση, ή να ενεργεί σαν κίνητρο, αλλά αν ενισχυθεί μπορεί να αφήσει κάποιο συναίσθημα που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Η αντίδρασή μας είναι συχνά να αρνούμαστε την πίεση και να αγνοούμε τα φυσικά σημάδια του άγχους όπως η κούραση, η αμφιβολία για τον εαυτό μας, η αϋπνία και οι πονοκέφαλοι. Αν τα συμπτώματα και οι αιτίες του στρες έχουν μείνει χωρίς θεραπευτική αγωγή θα επηρεάσουν την γενική υγεία και ευεξία και μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε σοβαρές αρρώστιές όπως έλκη, καρδιακή προσβολή, και κλινική κατάθλιψη, έτσι είναι σπουδαίο να αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο αρχικό τους στάδιο, πριν ξεσπάσουν. Η απομάκρυνση του άγχους απαιτεί μια θετική τακτική σχεδίου για να μάθουμε πως να αντιμετωπίσουμε και να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη όψη της ζωής.

 

Η αρωματοθεραπεία είναι ένα θαυμάσιο αντίδοτο σε πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το στρες αφού προσεγγίζει τις ηρεμιστικές, ανακουφιστικές, ενθαρρυντικές και τονωτικές δυνάμεις συγκεκριμένων αιθέριων ελαίων, παρέχοντας μια φυσική και δυνατή εναλλακτική λύση στα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά και άλλα φάρμακα. Μπορούν να ενεργήσουν για να καλμάρουν το νευρικό σύστημα και δίνοντάς του ερέθισμα για να επαναισορροπήσει και να ελέγξει τον εαυτό του, αφήνοντάς σας ανανεωμένους και έτοιμους να αντιμετωπίσετε και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

 

Άγχος

 

Είτε είναι μια προσωρινή κρίση νεύρων, που προκλήθηκε από κάποια επικείμενη εξέταση ή συνέντευξη, ή μια τωρινή αντίδραση σε ένα συνεχές πρόβλημα, το άγχος μπορεί να είναι ένα εξασθενητική απόκριση στο στρες. Σας εμποδίζει από την ουσιαστική επίλυση ενός προβλήματος και σας κάνει να νιώθετε ένταση. Τα αιθέρια έλαια, όταν τα εισπνέετε, διεγείρουν το λεμφικό τμήμα του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για όλα τα συναισθήματα ευεξίας και δυσαρέσκειας. Μπορούν να ισορροπήσουν τις αισθήσεις πριν το συναίσθημα της βαθιάς κατάθλιψης εδραιωθεί σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Το προσωρινό άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει εξανθήματα στο δέρμα γι αυτό θα πρέπει να παρακολουθείτε την δίαιτά σας και να αυξήσετε τα επίπεδα στα σύμπλοκα Βιταμινών C, Ε, και Β. Το άγχος μπορεί να καταπραϋνθεί με τον συνδυασμό των τονωτικών και ηρεμιστικών ελαίων. 

 

Βασιλικός (τονώνει) – Περγαμόντο (τονώνει) – Γεράνιο (χαλαρώνει) – Λεβάντα (καταπραΰνει) – Νερολί (καταπραΰνει) – Σανταλόξυλο (ηρεμεί).

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια ξεχωριστά ή ανακατεμένα, χρησιμοποιώντας δύο χαλαρωτικά έλαια σε ένα τονωτικό. Ένας καλός συνδυασμός είναι hasil, neroli, και λεβάντα. Χρησιμοποιήστε τον ίδιο συνδυασμό για το μπάνιο και το σώμα, πέντε σταγόνες από κάθε ένα από τα αιθέρια έλαια σε μία κουταλιά σούπας βάση ελαίου για το μπάνιο και δύο κουταλιές της σούπας από βάση ελαίου για το σώμα. Όλα τα έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωριστά σε light – ring burners ή frangrancers.

 

Μασάζ στο Ηλιακό πλέγμα

 

Ένας υπέροχος τρόπος για να βγάλετε προς τα έξω την ένταση καλμάροντας τα κύρια νεύρα που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή. Χρησιμοποιήστε το αριστερό χέρι (για καλμάρισμα) και για να τονώσετε το κοιλιακό πλέγμα (που βρίσκεται τοποθετημένο μόλις κάτω από το κόκαλο του στέρνου (στήθους) κάντε αντί-δεξιόστροφες κυκλικές κινήσεις. Κλείστε τα μάτια σας την ώρα που το κάνετε αυτό και προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε ακόμη κι αν είστε ντυμένοι, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο ενισχυτικό αν χρησιμοποιήσετε ένα χαλαρωτικό αιθέριο έλαιο όπως η Λεβάντα ή το Γεράνιο. Δοκιμάστε το ενώ κάνετε μπάνιο, ή όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε.    

 

Ελαφρύ σοκ

 

Είναι μια προσωρινή μορφή στρες, αλλά ο αντίκτυπος στο σύστημα μπορεί καμιά φορά να είναι πολύ δυνατός, έτσι χρειάζεται μια άμεση (πολύ γρήγορης δράσης) θεραπεία.

 

Χαμομήλι (ηρεμεί) – Δεντρολίβανο (ερεθίζει) – Mέλισσα (αντί-καταθλιπτικό) – Nερολί ( ανακουφίζει από το άγχος) – Μέντα – Καμφορά (αναζωογονούν και ανακουφίζουν τον πόνο).

 

Χρησιμοποιήστε μόνο δύο αιθέρια έλαια: Η Καμφορά και η Mέλισσα  συνεργάζονται καλά ή ξεχωριστά με Νερολί, ή Μέντα η οποία έχει μια ομοιότητα με τη Mέλισσα. Χρησιμοποιήστε σε σύνολο 10 σταγόνες σε 10ml  βάση ελαίου, με μικρότερες ποσότητες από δεντρολίβανο (για παράδειγμα, 4 σταγόνες δεντρολίβανου σε 6 σταγόνες M;elissa). Για γρήγορη ανακούφιση προσθέστε 4 σταγόνες σε ένα μαντήλι και εισπνεύσετε.

 

Πονοκέφαλοι 

Συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια του στρες και μια συχνή ασθένεια για πολλούς ανθρώπους είναι ο πονοκέφαλος. Κρύες κομπρέσες με Λεβάντα ή Γεράνιο κατά μήκος του μετώπου παρέχουν ευχάριστη αίσθηση ανακούφισης. Προσθέστε 5 σταγόνες από ένα έλαιο σε ένα μικρό μπολ με κρύο ή ζεστό νερό, εμποτίστε ένα πανί σε νερό, στρίβοντας το και απλώνοντάς το κατά μήκος του μετώπου. 

 

Για να βοηθήσετε ένα πονοκέφαλο που προκαλείται από ένταση στο λαιμό, δοκιμάστε μια κομπρέσα με Σανταλόξυλο κατά μήκους του λαιμού. Κάντε μασάζ στο κεφάλι που είναι ανακουφιστικό, ή δοκιμάστε τις κινήσεις του μασάζ shiatsu για να ηρεμίσετε από τον πονοκέφαλο. (Βλέπε βιβλίο Πρακτική Αρωματοθεραπεία Εκδ. “Τρόπος Ζωής” τηλ. 2106840156)

 

Κατάθλιψη

 

Η μελαγχολία μπορεί να χτυπήσει όλους μας όταν τα οικονομικά, συναισθηματικά ή εργασιακά μας προβλήματα κρέμονται από πάνω μας σαν μαύρα σύννεφα. Μακροπρόθεσμα, αν τα προβλήματα δεν επιλυθούν, η κατάθλιψη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφήνοντάς μας επιρρεπείς σε μία ανερχόμενη χειρότερη διανοητική και φυσική κατάσταση. Τα αιθέρια έλαια μπορεί να έχουν αποτέλεσμα δίνοντας ζωντάνια.

 

Τονωτικά Έλαια

 

Περγαμόντο – Κυπαρίσσι – Λεμονόχορτο – Δεντρολίβανο – Φασκόμηλο

 

Ανακουφιστικά Έλαια

 

Χαμομήλι – Γεράνιο – Γιασεμί – Λεβάντα – Μαντζουράνα – Nερολί – Πατσουλί – Τριαντάφυλλο – Σανταλόξυλο – Yλάνγκ-υλάνγκ.

 

Ξεκινήστε με τρία ανακουφιστικά έλαια, και μετά ρίξτε σ’ αυτά ένα τονωτικό έλαιο για να δώσει το στοιχείο της διέγερσης. Το Γεράνιο, η Λεβάντα, και το Περγαμόντο είναι ένας καλός συνδυασμός. Χρησιμοποιείστε τέτοιες συνταγές για το μπάνιο και για θεραπείες σώματος. Η κατάθλιψη δύσκολα θεραπεύεται κι αν παραμείνει για πολύ καιρό θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία γιατρό στο χώρο της διανοητικής υγείας (ψυχίατρο). 

 

Πνευματική κούραση

 

Όταν αισθάνεστε πολύ κοντά στην εξουθένωση ή δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε ένα πράγμα επειδή τα προβλήματα φαίνονται να είναι όλα μαζεμένα σε σας, ακούστε το προειδοποιητικά σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Πάρτε χρόνο για να χαλαρώσετε (δοκιμάστε να κάνετε ένα μπάνιο με κάποιο από τα έλαια που βρίσκονται στη λίστα σχετικά με την κατάπτωση), ελευθερώστε το κεφάλι σας από σκέψεις με μία βόλτα, ή με ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, και μετά αναζωογονήστε τον εαυτό σας με αιθέρια έλαια όπως ο Ευκάλυπτος και η Μέντα. Το Δεντρολίβανο βοηθάει στη συγκέντρωση του μυαλού και ευαισθητοποιεί το σώμα έτσι ώστε να συνεχίσετε να εργάζεστε ακόμη κι αν αισθάνεστε πραγματικά ότι δε μπορείτε να κάνετε ούτε ένα διάλειμμα. 

 

Αϋπνία

 

Η αϋπνία είναι μια συνηθισμένη αντίδραση στο στρες, αφού το μυαλό σας και το σώμα σας αρνούνται να ελευθερωθούν για να σας δώσουν την ηρεμία που χρειάζεστε. Το να μάθετε να χαλαρώνετε αποτελεί ένα καθημερινό σχέδιο μαζί με μια υγιεινή δίαιτα, τακτική άσκηση, και μια ήρεμη ρουτίνα πριν πάτε για ύπνο. Δοκιμάστε σαν τελευταίο πράγμα το βράδυ να πιείτε ένα ποτό με γάλα ή ένα φυτικό τσάι. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και μασάζ, με μια συνέργια από τα κάτωθι χαλαρωτικά αιθέρια έλαια συνδυάζοντας με πάνω από τρία:

 

Χαμομήλι – Κέδρο – Λιβάνι – Υσσωπο – Λεβάντα – Μαντζουράνα – Mέλισσα – Nερολί – Πορτοκάλι – Πατσουλί – Τριαντάφυλλο – Φασκόμηλο – Σανταλόξυλο – Yλάνγκ-υλάνγκ. 

 

Αναπνέοντας αρωματικούς ατμούς στο δωμάτιο βοηθάει στον ύπνο: To Λιβάνι είναι ζεστό και χαλαρωτικό, και δημιουργεί ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας. Χρησιμοποιήστε το μέσα σ ένα΄ν αρωματιστή. Η Λεβάντα χαλαρώνει βάζοντας δύο σταγόνες στην άκρη του μαξιλαριού. Η Μαντζουράνα έχει εξαιρετικά υπνωτικές ιδιότητες. Ελευθερώνει πάνω σε μια θερμή επιφάνει (καλοριφέρ – αρωματιστή).

 

To Nερολί είναι ένα καταπραϋντικό με  λουλουδένιο άρωμα. Δύο σταγόνες στο μαξιλάρι ή σε έναν αρωματιστή θα βοηθήσουν στο να διαλυθούν οι άσχημες σκέψεις.

Loading...